نکات مهم در انتخاب کوپلینگ

 

میزان گشتاور:

مهمترین معیار در انتخاب سایز کوپلینگ و همچنین نوع کوپلینگ گشتاور می باشد . با توجه به اینکه مدل های مختلف کوپلینگ  دارای رنج تحمل گشتاور خاصی می باشد لذا دانستن گشتاور برای انتخاب مدل کوپلینگ بسیار پر اهمیت می باشد . به عنوان مثال کوپلینگ های دنده ای و کوپلینگ میل پینی قابلیت تحمل گشتاور های بسیار بالا را دارند در صورتیکه کوپلینگ هائی مانند کوپلینگ روتکس و کوپلینگ بیپکس یا کوپلینگ KB در رنج گشتاور های معمولی مورد استفاده قرار می گیرند و کوپلینگ هایی مانند کوپلینگ تایری قدرت تحمل گشتاور های پایین را دارند  بنابراین دانستن گشتاور برای انتخاب مدل کوپلینگ یکی از موارد با اهمیت محسوب می شود.از طرف دیگر دانستن گشتاور در انتخاب سایز کوپلینگ سیار مهم بوده و در وهله اول کوپلینگ مورد نظر بر مبنای گشتاور انتخاب شده و سپس قطر شفت چک شود و در صورتیکه قطر شفت در رنج سایز کوپلینگ مورد نظر نبود از یک سایز بالاتر استفاده شود.

 

دما :

از معیارهای مهم دیگر در انتخاب کوپلینگ می توان به دما اشاره کرد.در شرایطی که دما زیاد باشد باید از کوپلینگ های تمام فلزی استفاده کرد نظیر کوپلینگ فنری ، کوپلینگ دنده ای و یا حتی در دماهای نه چندان زیاد از کوپلینگ های زنجیری نیز می توان استفاده کرد.همچنین در انتخاب سایز کوپلینگ نیز باید دما لحاظ شود بدین صورت که پس از محاسبه گشتاور اولیه فاکتور دما St باید در گشتاور اولیه به دست آمده ضرب شود و از گشتاور نهایی بدست آمده برای انتخاب سایز کوپلینگ استفاده کرد.(برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه محاسبه گشتاور بر روی نام کوپلینگ های ایران کوپلینگ کلیک کنید)

کوپلینگ روتکس،کوپلینگ فالک،کوپلینگ فنری،کوپلینگ تایری،کوپلینگ میل پینی،کوپلینگ KB،کوپلینگ زنجیری،کوپلینگ بیپکس،کوپلینگ دنده ای

 

انعطاف پذیری :

از عوامل مهم دیگر در انتخاب نوع کوپلینگ نعطاف پذیری یا فلکسیبیلیتی است که در صورت نیاز به شرایطی این چنینی جهت بهره مندی از انعطاف پذیری کوپلینگ در دو حالت زاویه ای و حالتی که مربوط به جذب شوک های استارت و استاپ می شود از فلکسیبل کوپلینگ ها استفاده می شود.تقریبا تمام کوپلینگ های ایران کوپلینگ در حالت زاویه ای تا حد زیادی ناهمراستائی زاویه ای را جبران می کند که از کوپلینگ تایری می توان به عنوان کوپلینگ High Flexible که Mis Alignment را تا حد زیادی بر طرف میکند نام برد.همچنین کوپلینگ هایی که دارای رابط(یا اسپایدر ،واسطه، رابر، لاستیک ) می باشد برای جذب شوک های استارت و استاپ مناسب می باشد که از آن جمله می توان به کوپلینگ روتکس ، کوپلینگ بیپکس ، کوپلینگ میل پینی ، کوپلینگ KB اشاره کرد.

خلاص شدن بدون حرکت دو شفت :

از جمله نکات با اهمیتی که قبل از انتخاب کوپلینگ باید در نظر گرفته شود این است که در مواردی به دلایل مختلفی مانند سنگین بودن تجهیزات ، دشواری الایمنت کردن کوپلینگ  و همچنین شرایطی که نیاز به این وجود دارد که باید بدون جابجایی کوپلینگ مورد نظر خلاص شود. در چنین شرایطی ایران کوپلینگ قادر به ارائه کوپلینگ روتکس پیچی و کوپلینگ KB سه تکه که مشابه با نمونه N-Eupex A است را می باشد.این کوپلینگ ها به واسطه طراحی خاص  خود قادر به خلاص شدن بدون جابجایی و حرکت شفت ها می باشند.

 

فیوز بودن :

کوپلینگ ها در شرایط مختلف کاربردهای مختلفی دارند . در شرایطی کوپلینگ ها نباید به عنوان فیوز عمل کند و اگر بر اثر شوک دچار شکستگی شود ممکن است که اثرات زیان باری به بار آورد . به عنوان مثال اگر کوپلینگ در سیستم های بالابر مورد استفاده قرار گیرد و به هر دلیلی دچار شکستگی شود و منجر به سقوط شود ممکن است منجر به خسارت های جبران ناپذیری شود . اگر کوپلینگ ها در شرایطی مورد استفاده قرار بگیرند که در آن شرایط از تجهیزات گران قیمتی مثل توربین ، پمپ های بزرگ ، فن ها و … استفاده شود باید کوپلینگ به عنوان فیوز عمل کرده تا در شرایطی که شوک ناگهانی به سیستم اعمال شد قادر باشد به عنوان فیوز عمل کرده و قبل از اینکه آسیبی به سیستم وارد شود به عنوان فیوز عمل کرده و از بروز خسارت جلوگیری کند . بنابراین قبل از انتخاب کوپلینگ باید شرایط محل استفاده کوپلینگ به دقت بررسی شود که در این صورت نیز ایران کوپلینگ آماده ارائه هرگونه مشاوره در خصوص نحوه انتخاب کوپلینگ به مشتریان می باشد.

 

نداشتن لقی در حرکت چرخشی :

از دیگر موارد مهم در انتخاب نوع کوپلینگ  ها مواردی است که نباید لقی در حرکت چرخشی کوپلینگ باشد مانند مواردی که پوزیشن کنترل مورد نظر می باشد در چنین مواردی از کوپلینگ های بدون لقی یا زیرو بکلش استفاده می شود.کوپلینگ های روتکس ایران کوپلینگ با رابط GS و شور 98 ، کوپلینگ های فنری یا ِDisc Coupling ، کوپلینگ زنجیری ، کوپلینگ دنده ای دارای این قابلیت می باشند.

 

محیط کار :

محیط کار کوپلینگ از موارد مهمی است که باید درانتخاب متریال مورد استفاده در ساخت کوپلینگ  به شدت مورد توجه قرار بگیرد . به عنوان مثال در شرایطی که رطوبت وجود دارد حتما کوپلینگ های مورد استفاده باید از کوتینگ مناسب برخوردار باشند و یا جنس کوپلینگ ها از فولاد های زنگ نزن باشد که در شرایط مختلف از نحوه های پوشش دهی متفاوتی استفاده می شود . همچنین در خصوص استفاده از کوپلینگ هائی که دارای واسطه ( اسپایدر ، رابط ، رابر ، لاستیک ) می باشند کوپلینگ روتکس و کوپلینگ بیپکس ایران کوپلینگ  با اسپایدر پلی یورتانی در شرایط محیط نفتی و روغنی مقاومت خوبی داشته و باید در چنین شرایطی جنس رابط ها از مواد مقاوم در نظر گرفته شود.

 

نام ها و اصطلاحات رایج کوپلینگ ها و رابط های موجود در بازار :

  1. کوپلینگ روتکس (Rotex Coupling ، جاو کوپلینگ ، کوپلینگ پنجه ای ، کوپلینگ چدنی ، کوپلینگ ستاره ای)
  2. کوپلینگ رادکس (Disc Coupling ، دیسک کوپلینگ ، کوپلینگ فنری )
  3. کوپلینگ فالک ( Gird Coupling ، کوپلینگ فنری فالک ، گرید کوپلینگ )
  4. کوپلینگ تایری ( Elpex-b ، کوپلینگ فرقونی ،کوپلینگ عمامه ای )
  5. کوپلینگ میل پینی ( Rupex Coupling ، کوپلینگ هالو پین ، پین بوش کوپلینگ ، کوپلینگ شاخکی ، کوپلینگ استوانه ای )
  6. کوپلینگ KB ( N-Eupex ، H Type Coupling ، کوپلینگ لقمه ای )
  7. کوپلینگ بیپکس ( Bipex Coupling ، کوپلینگ آمریکایی ، کوپلینگ پره ای )
  8. کوپلینگ زنجیری ( Chain Coupling ، کاور کوپلینگ زنجیری )
  9. کوپلینگ دنده ای ( Gear Coupling )
  10. رابط روتکس ( لاستیک روتکس ، رابط روتکس ، رابط باقری ، لاستیک باقری ، لاستیک خورشیدی ، رابط خورشیدی ، لاستیک ستاره ای ، رابط ستاره ای ، رابط پلی یورتان روتکس ، رابط Gr ، رابط Gs )
  11. رابط بیپکس ( رابط بیپکس ، لاستیک بیپکس ، Bipex Spider )
  12. لاستیک KB ( لاستیک H شکل ، رابط KB ، N-Eupex )
  13. لاستیک میل پینی ( لاستیک مبل پینی ، لاستیک بشکه ای ، بافر میل پینی ، Rupex )